Čínské zelí PAK-CHOI Už jste ho ochutnali? / 10.11.2015
Nepleťte si čínské a pekingské zelí.
Pekingské zelí pochází z Číny a je příbuzné s naším zelím, tvoří pevné hlávky kuželovitého tvaru.
Čínské zelí PAK-CHOI je prapředek zelí pekingského. Pochází z východní Asie a jde o významnou zeleninu jižní a střední Číny a Japonska. Netvoří pevnou hlávku, ale listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených listů. Řapíky jsou bílé, dužnaté a listy mohou být hladké nebo zkadeřené. Narozdíl od zelí pekingského se dá sklízet postupně po jednotlivých listech.
Má široké využití: listy se používají do salátů, lze je také připravit jako špenát. Tepelně zpracované celé listy nebo jen hrubou spodní část listu (podusíme) lze konzumovat obdobně jako zelené fazolové lusky. Je chuťově vynikající, má široké využití v asijské kuchyni a je vynikajícím komponentem do všech zeleninových salátů. Navíc toto zelí je velice výživné, obsahuje řadu člověku prospěšných bílkovin, aminokyselin, lizin, metionin, tripofan, prospěšné cukry, karoten, vitamín C, A, vápník, hořčík, železo a fosfor.