Citronová tráva - čerstvá (Lemongrass) / 23.9.2020
Specialita asijské kuchyně, kterou si určitě zamilujete. Svěží citronová chuť!
Ptáte se: „Co s ní?“
Lze ji používat v čerstvém, sušeném i zmraženém stavu - výrazné citronové aroma neztrácí.
Využívá se celý stonek i s listy. Jemnější bílá část se pokrájená přidává přímo do pokrmů, především salátů, pod maso a do polévek. Tužší vrchní listy se pak používají tak, že se vloží svázané na začátku vaření a před podáváním se z jídla vyjmou. Dá se použít na ryby, kuřecí maso, mořské plody, polévky a zeleninu.
Tip: Usušená stébla krátce namočit do horké vody.
Ryba marinovaná a upečená s citronovou trávou a limetkovou šťávou je velmi chutným letním pokrmem. Kdo má chuť na něco nového, může citronovou trávou aromatizovat své ovocné kompoty.
Z citronové trávy lze připravit osvěžující bylinný čaj jemné vůně a lahodné citrónové chuti. Tento čaj má příznivý vliv na podporu funkce trávícího traktu, žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky.
Pravidelná konzumace čaje z citronové trávy má pozitivní vliv také na centrální nervový systém, lymfatický systém, krevní oběhový systém a cévní systém. Kromě toho působí příznivě na krevní tlak a krvetvorbu a optimalizuje hladinu cukru v krvi. Díky obsahu flavonoidů a jejich antioxidačním účinkům dokáže čaj z citronové trávy zpomalit stárnutí buněk.
Doporučená příprava nápoje:
Vroucí vodou zalejte monodrogu v poměru 1-2 čajové lžičky na 1,5 dl vody. Ponechte 5-8 minut louhovat. Poté přeceďte.